Vanteita on tarjolla markkinoilla pilvin pimein – joukosta löytyy niin Japan Racing -tyylisiä, näyttäviä ja jopa roisejakin erikoisvanteita, kuin myös erittäin suosittuja, hillityn tyylikkäitä ja kevyitä hiilikuituvanteita. Mukana vilisee toki myös perinteisiä alumiini- ja teräsmalleja. Ja kun vanteen malli ja tyylisuunta ovat päätetty, vielä pitäisi miettiä, millaiset viimeistelyt ja värit niihin halutaan. Kaupoista kun löytyy niin tyylikkään mattamustia, kun taas toisesta päästä spektrumia olevia värillisiä ja hyvinkin yksityiskohtaisesti viimeisteltyjä vanteita. Kysymys kuuluukin – mikä niistä on sinun suosikkisi?

Vanteet ovat tärkeä ja olennainen osa auton runkoa

Vanteiden valinta on tehtävä aina tarkkaan harkiten, sillä ne asettavat renkaan auton alustaan nähden juuri valmistajan suunnittelemalla tavalla. Väärä valinta voikin helposti aiheuttaa ongelmia esimerkiksi ohjausgeometriaan. Perinteisen pulttijaon lisäksi tulisikin näin ollen aina kiinnittää huomiota myös vanteen oikeaan leveyteen sekä keskiösyvyyteen eli offset-mittaan.

Vanne ei saa koskaan ylittää renkaan koon sallimaa hyväksyttyä vanneleveyttä. Näin ollen kannattaa pysyä tarkkana siinä, millaiset ja kuinka leveät vanteet aikoo ajoneuvoonsa hankkia. Kuitenkin mahdollisimman leveä vanne lisää mukavasti renkaiden jäykkyyttä, jonka vuoksi renkaan muutokset kaarrejaossa pienenevät. Tämä taas johtaa pienempiin sortokulmiin sekä selkeästi entistä parempaan pitoon.

Alumiinivanteista uutta potkua

Alumiinivanteiden käyttö voi tarjota yllättävänkin paljon erilaisia etuja. Alumiiniset vanteet ovat mittatarkempia, samalla kun niiden tasapainoisuus, lämmön siirto ja tiiviys ovat huomattavasti parempia kuin esimerkiksi hitsatuissa peltivanteissa. Niissä ei myöskään ole epätasapainoa aiheuttavia, helposti ajon aikana irtoavia pölykapseleita. Hintaerot esimerkiksi peltivanteen ja alumiinisen erikoisvanteen välillä ovat myös melko pienet, joten hinnan perusteella hankintaa ei kannata päättää.

Alumiinivanteet ovat myös erittäin sään kestävät ja soveltuvat nykypäivänä jo hyvin myös talvikäyttöön. Kuitenkin mahdollisesti asennuksessa tulleet, vanteen pinnan rikkoneet, iskut tai viillot voivat aiheuttaa pään vaivaa ja saada pahimmillaan ajan kuluessa syöpymisen aluilleen. Alumiinivanteista kannattaakin siis pitää hyvää huolta ja käyttää asennuksessa apuna kumi- tai muovisuojuksia, jotka asennuskoneen kanssa estävät vanteiden naarmuuntumisen. Lisäksi niihin on saatavissa muita lisävarusteita, jotka helpottavat leveiden vanteiden ja renkaiden asentamista.

Vanne-trendit

Vanteista ei tänä päivänä voi myöskään puhua ottamatta esille uusimpia, ja usein toinen toistaan kahjompia, vanne-trendejä. Varsinkin autoalan lehdissä ja showroomeissa kun on nähtävissä toinen toistaan tyylikkäämpiä ja joskus jopa teillä vaarallisia vannemalleja.

Yksi trendeistä on esimerkiksi läpinäkyvät vanteet ja levikepalat, jotka onnistuu tekemään osaavimmissa tunettajan käsissä ainakin Youtuben mukaan myös helposti itse. Toki niiden laillisuudesta ei ole varmaa tietoa ainakaan Suomen puolelle, joten uusia vanteita kaipaavan kannattaa “tyytyä” kotimaisten verkkokauppojen hieman perinteisempiin valikoimiin.

Trendejä on myös useita muita, joista suurimpana onkin enemmän tunetus ylipäänsä, kuin pelkästään jotkut tietyt vanteet. Toki todellisilta autoharrastajilta löytyy aina oma mielipide siihen, millainen vanne on sillä hetkellä sitä kuuminta muotia, mutta yhä tänäkin päivänä myös hyvin perinteiset, mutta sitäkin tyylikkäämmät vanteet jatkavat voittokulkuaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *